Hírek

Figyelemfelhívás az elsősegélynyújtás világnapján

(2011-09-12)


A magyarok mindössze 0,3 százaléka tud szakszerűen elsősegélyt nyújtani - hívja fel a figyelmet a Magyar Vöröskereszt az elsősegélynyújtás világnapján. Pedig egy baleset, rosszullét során egy jól felkészült elsősegélynyújtó gyors és szakszerű beavatkozása életet menthet.

Idén szeptember 10-én, szombaton van az Elsősegélynyújtás Világnapja. Ezen a napon az elsősegélynyújtásra kiképzett önkéntesek és laikusok által megmentett emberi életeket ünnepeljük.

A vészhelyzetben gyakran a legnagyobb gond a bizonytalanság: sokan nem hiszik el magukról, hogy tudnak segíteni. A Nemzetközi Vöröskereszt kimutatása szerint Nyugat-Európában a népesség döntő többsége kap elsősegély-képzést. Norvégiában a lakosság 95 százaléka, Ausztriában és Németországban 80 százaléka, míg Izlandon 75 százaléka kap használható és eredményes ismereteket e téren. Mindeközben számos országban az arány drámaian alacsony, mindössze 5-10 százalék közötti. Magyarország helyzete még ehhez képest is elszomorító. Hazánkban a lakosság mindössze 0,3 százaléka részesül megfelelő szintű és színvonalú elsősegély-képzésben, noha világszerte - főleg az időskorúak esetében - egyre nő a kockázat.

Az elsősegélynyújtás nem helyettesíti a sürgősségi ellátást, ugyanakkor a hatékony és gyors beavatkozás első, létfontosságú lépése, amely hozzájárul a sérülés súlyosságának csökkentéséhez és a javítja a túlélés esélyeit.

A Magyar Vöröskereszt egyik alapfeladata az elsősegélynyújtó ismeretek terjesztése, oktatása. A szervezetnek országosan több ezer elsősegélynyújtó önkéntese van, csak tavaly több mint 90 ezer közúti elsősegélynyújtó vizsgát bonyolítottak le a vöröskeresztes vizsgahelyeken, a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat pedig nyaranta 400 önkéntes elsősegélynyújtó fiatalt mozgat meg.

A Magyar Vöröskereszt önkéntesei a világnap kapcsán elsősegélynyújtó bemutatóval várják az érdeklődőket Budapesten, a Puskás Ferenc Stadionban szombaton, tíz órától a Fuss a rákkutatásért jótékonysági rendezvényen. Az elsősegélynyújtást népszerűsítendő több hasonló program és akció lesz ebben a hónapban. A Magyar Vöröskereszt megyei és területi szervezetei és az oktatási intézmények közösen, iskolai kereteken belül, ismertetik meg a fiatalokkal az elsősegélynyújtás alapvető fogásait.

 

A kategória további hírei

Felhívás (2011-09-19)
 
Teljes hírarchívum

Következő véradás

júl.

04

hétfő

  • 8700 Marcali, Orgona u. 2. - 11:00-17:00
    Civilek Háza

Ezt követő időpont:
Július 05. (kedd)

  • 7500 Nagyatád, Bajcsy-Zsilinszky u. 1. - 08:00-15:00
    Kórház-Vérellátó

Adj vért, és ments meg 3 életet! »

Széchenyi 2020