Rólunk írták

Vérre váltják a vizitdíjat

(2007-04-23)

2007. július 27. Fábos Erika

A kaposvári vérellátóban már több mint 250 véradói igazolást állítottak ki a vizitdíjmentességhez.

 

 

Azok a donorok, akik legalább harminc alkalommal adtak már vért, vizitdíjmentességet kaphatnak a múlt hónaptól. A jogosultságot azonban igazolniuk kell. A szükséges dokumentumot abban a vérellátóban lehet beszerezni, ahol az illető vért adott, vagy amelyik a véradást szervezte.

 

Csak azok a papírok érvényesíthetők, amelyek magyarországi önkéntes véradásról szólnak – mondta Németh Ildikó, a kaposvári vérellátó főorvosa. – Somogyban több mint negyvenezer vérdonort tartunk nyilván, közülük azonban jóval kevesebben vannak olyanok, akik legalább harmincszor vért adtak. Az igazolásokat minél gyorsabban igyekszünk kiállítani, de a napi munka mellett ez most komoly igénybevételt jelent, hiszen szinte nap, mint nap rengeteg az érdeklődő, amióta a vizitdíjmentességről szóló rendelkezést bevezették.

Az igazolások beszerzését bonyolítja, hogy az országban működő valamennyi vérellátó csak 1998-óta vezet nyilvántartást, ezért a korábbi időszakra ezekben az intézetekben csak akkor tudnak igazolást kiállítani, ha az önkéntes az 1998 előtti véradásairól hivatalos elismerést, vagy kitüntetést kapott és azt megőrizte.

A vöröskeresztes aktivisták több mint ötszáz véradást szerveznek és  tizenhatezer ötszáz egységnyi vért gyűjtenek évente Somogyban. Sótonyi Tiborné, a Vöröskereszt megyei igazgatója azt mondta: a vizitdíjmentesség valóban olyan kedvezmény, ami ösztönzőleg hat a véradókra. Azt tapasztalja, hogy az önkéntesek erkölcsi elismerésnek érzik és örülnek a kedvezménynek. Ahogy a szakemberek is, hiszen az elmúlt időben már nem voltak úgy megbecsülve a véradók, mint korábban.

A kategória további hírei

Teljes hírarchívum

Következő véradás

ápr.

19

péntek

  • 7400 Kaposvár, Pázmány Péter u. 17. - 08:30-11:30
    Kaposvári SZC Eötvös Loránd Műszaki Technikum és Kollégium

Ezt követő időpont:
Április 22. (hétfő)

  • 7400 Kaposvár, Kossuth L. u. 48. - 14:00-16:30
    Kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium

Adj vért, és ments meg 3 életet! »

Széchenyi 2020