Rólunk írták

Elsősegélynyújtók világnapja: amit mindenkinek tudni kellene

(2008-09-13)

 

Somogyi Hírlap 2008. szeptember 13. Harsányi Miklós

Ési sérülés, eszméletvesztés, vérzéscsillapítás; a sokak számára sokkoló helyzetben is rögtön feltalálják magukat az elsősegélynyújtók. Szombaton ünneplik a világnapjukat.

 

 

– Egy idős asszonyt kamion gázolt el, a drámai percek után mesterséges légzést és szívmasszázst alkalmaztunk nála – idézte fel Bodó László, a Kötél parancsnoka. – A másik alkalommal egy autóversenyző csapódott a fának. Súlyos belső sérüléseket szenvedett a férfi. Elláttuk; sikeres volt az elsősegélynyújtás. A gyorsan kiérkező mentősök emberfeletti küzdelemmel mentették meg az életét.

Nagy Judit, a kaposvári Zrínyi iskola pedagógusa, a vöröskeresztes szakkör vezetője pénteken azt mondta: a döbbenet pillanataiban sokan szinte lebénulnak a félelemtől. Pánikba esnek a sérült ember látványától, noha azonnal segíteni kell.

Hirtelen rosszullét, baleset; bárhol bárkivel előfordulhat. Hujber Tamás, a Magyar Vöröskereszt (MVK) megyei munkatársa kiemelte: Somogyban technikai felszerelések sokasága áll rendelkezésre. Ez komoly segítséget jelenthet az önkéntesek számára.

– Örvendetes tény, hogy egyre több helyen található félautomata defibrillátor – jegyezte meg egy somogyi mentős. Gyarmati László, az MVK munkatársa szerint azonban hiába van műszer, ha az emberek nem tudják használni vagy kétségbeesnek a váratlan szituációban. – A tapasztalat azt mutatja, hogy nem könnyű szakítani a régi beidegződéssel – magyarázta. – Egészségügyi dolgozóktól is többször hallottam: az ájult ember mellett áldogállók nem mertek segíteni. Attól féltek, hogy bajt okoznak azzal, ha a beteghez nyúlnak. Pedig sokak életét lehetne megmenteni addig, amíg a mentők megérkeznek.

Seregnyi iskolában szerveznek tanfolyamokat. Szakemberek úgy látják: bőven lesz utánpótlás. Hunka Balázs, a Zrínyi végzős diákja ötödikes korától szinte egyetlen vöröskeresztes foglalkozásról sem hiányzott. A fiatalember, aki amúgy mentőorvosnak készül, azt mondja: rengeteg gyakorláson vannak túl. Alapos elméleti tudással vértezték fel őket.
– Országos versenyen is helytállt a csapatunk – büszkélkedett a nyolcadikos Szira Flóra. Diáktársa, Horváth Hanga szerint minél több gyereknek kellene elsajátítania a főbb elsősegélynyújtási tudnivalókat.

 

A kategória további hírei

Teljes hírarchívum

Következő véradás

ápr.

23

kedd

  • 7500 Nagyatád, Dózsa György u. 13. - 09:30-15:00
    KSZC Nagyatádi Ady Endre Technikum és Gimnázium
  • 8600 Siófok, Bajcsy-Zsilinszky u 201/D. - 12:00-14:30
    Suprajit Hungary Kft.

Ezt követő időpont:
Április 24. (szerda)

  • 7570 Barcs, Bajcsy-Zsilinszky u. 9. - 10:00-17:30
    Művelődési Ház
  • 8719 Böhönye, Fő u. 47. - 13:00-16:00
    Művelődési Ház

Adj vért, és ments meg 3 életet! »

Széchenyi 2020