Rólunk írták

Hajléktalanokat segítenek

(2008-10-10)

Hajléktalanokat segítenek
2008.10.10 07:42

Bár az igazi hideg még nem érkezett meg, már így is "csúcsra járatva" üzemel Kaposváron a Hajléktalan Gondozási Központ. Éjszakánként 35-40 fedél nélkül élő húzódik meg a biztonságot nyújtó falak között.

Gulyás János, a központ vezetője elmondta:belaktuk az épületet, sikerrel működik az orvosi rendelő, és népszerű a könyvtár valamint az internethasználati lehetőség a hajléktalanok körében. Több sikeres pályázatunk is volt.

- Mire nyertek pénzt?

- A téli krízis szolgálatra 1,2 millió forintot kaptunk, ez az élelem és a tea osztást teszi majd lehetővé Kaposváron a rászorulóknak, emellett az egészségügyi ellátásukhoz is hozzájárulhatunk. Visszakaptuk az önkormányzati tulajdonban lévő krízis autót, amelyet a szociális munkásaink használtak.

 

- Milyen lehetőségeik vannak az elhelyezkedésre a hajléktalanoknak?

- Október 16-én indul egy munkára felkészítő tanfolyam, melynek során kisgépkezelői vizsgát tehetnek majd a tanfolyamot sikeresen elvégzők, 21-en jelentkeztek erre a lehetőségre. A cél az, hogy ne csak a rendszeres szociális segélyre támaszkodjanak. Emellett a hajléktalan szállón is megkezdték négyen a munkájukat, karbantartói, udvarosi és gépkocsivezetői munkakörben dolgozhatnak. Erre 4 millió forintos támogatást nyertünk, melyből egy évig tudjuk őket foglalkoztatni.

- Ön mondta: jó helyük van a Vöröskereszt gondoskodása alatt.

- Igen, az épület védettsége miatt jobban ki tudjuk szűrni a nem kívánatos személyeket, elsősorban a részegeket, így a közbiztonsági is jobb a szállón, mint korábban volt. Emellett a Vöröskereszt gyűjtéseiből jut a hajléktalanoknak is, nemsokára lesz ruhaosztás, mindenki egy komplett téli ruházatot kap, hótaposó csizmával együtt.

 

- Mennyi hajléktalant tartanak nyilván Kaposváron?

- Több mint 300-an vannak, és sajnos egyre több az új, akikkel eddig még nem találkoztunk, közülük eddig 91-et tartunk számon. Sok az átutazó, és olyan is, aki esetleg csak hétvégére kér szállást. Van olyan, hogy a közeli kisközségekből zavarják el őket, a helyi önkormányzat nem vállalja az ellátásukat, így hozzánk kerülnek. Nemrég pedig a rendőrség hozott be három embert, akiket rabszolgamunkára kényszerítettek.


- Milyen problémákkal fordulnak a központban praktizáló orvoshoz a hajléktalanok?

- Sebek, gombák, legyengült emberek adnak munkát a főorvos úrnak, de a legnagyobb problémát az alkohol okozza, emiatt sokuknak már tönkre ment a mája. De olyan is akadt már, akik egyszerűen csak azért ment az orvoshoz, mert úgy érezte, ráfér már a kivizsgálás. A legnagyobb eredménynek azt tekintenék, ha tél végére sikerülne megvizsgáltatni valamennyi kaposvári hajléktalant az orvossal.

 

http://www.n-joymagazin.hu/index.php?inc=anyag&RovatID=9&AnyagID=3117

 

 

 

A kategória további hírei

Teljes hírarchívum

Következő véradás

ápr.

23

kedd

  • 7500 Nagyatád, Dózsa György u. 13. - 09:30-15:00
    KSZC Nagyatádi Ady Endre Technikum és Gimnázium
  • 8600 Siófok, Bajcsy-Zsilinszky u 201/D. - 12:00-14:30
    Suprajit Hungary Kft.

Ezt követő időpont:
Április 24. (szerda)

  • 7570 Barcs, Bajcsy-Zsilinszky u. 9. - 10:00-17:30
    Művelődési Ház
  • 8719 Böhönye, Fő u. 47. - 13:00-16:00
    Művelődési Ház

Adj vért, és ments meg 3 életet! »

Széchenyi 2020