Rólunk írták

Más országban is visszaéltek a Vöröskereszt emblémával

(2009-08-06)

Somogyi Hírlap 2009. augusztus 6. Meiszterics Eszter

Nem csak hazánkban, más országokban is gondot okoz az, hogy sokan visszaélnek a vöröskereszt emblémával – állította Habsburg György.

 

        A fiataloké a jövő, az ő feladatuk tovább vinni azt, amit a Vöröskereszt az elmúlt néhány évben elkezdett Magyarországon – mondta Habsburg György csütörtökön Kaposváron, a tizenhatodik országos vöröskeresztes ifjúsági találkozón.

Az következő napokban 70 önkéntes fiatal vesz részt a rendezvényen, amelyet első alkalommal rendezett a somogyi egyesület. Habsburg György, a szervezet elnöke arra buzdította a fiatalokat, hogy használják ki a négy napos összejövetelt, mert ahhoz, hogy hatékony legyen a munkájuk, ismerniük kell egymást. A tapasztalatcserére bőven lesz alkalmuk a diákoknak, ugyanis a szakmai fórumok és előadások mellett a városismereti vetélkedő is lehetőséget ad az összecsiszolódásra.

Sótonyi Tiborné, a megyei szervezet igazgatója elmondta: örömmel vették, hogy Somogy pályázata nyerte el a jogot a rendezvény szervezésére, számos programmal, például balatoni strandolással, rally-versennyel és Krisna-völgyi túrával készültek a gyerekek fogadására.

 

 

A fiataloké a jövő, az ő feladatuk tovább vinni azt, amit a Vöröskereszt az elmúlt néhány évben elkezdett


Szeretettel fogadták az ország vöröskeresztes fiataljai Habsburg Györgyöt, aki közvetlenségével hamar elnyerte az ifjú önkéntesek bizalmát. Többen ismerősként köszöntötték a szervezet elnökét.

– Mindig is fontosnak tartottam a Magyar Vöröskereszt „utánpótlásának” képzését, bennük látom a szervezet jövőjét – mondta Habsburg György. Habsburg György kiemelte a somogyi egyesület tevékenységét, különösen a balatoni önkéntesek, vízimentők munkáját, akikhez pénteken személyesen is ellátogat.

A Magyar Vöröskereszttel mondhatni hagyományos a Habsburgok kapcsolata. Erzsébet királyné után Ferenc József is a jótékonysági szervezet fővédnöke volt, de Habsburg György felesége Eilika, a nevét viselő alapítvány vezetőjeként 1998 óta sérült gyermekek rehabilitációját támogatja, mégpedig a lovas oktatás segítségével.

A vöröskeresztes mozgalom 186 országban van jelen és Habsburg György úgy látja: Magyarország méltó tagja a szervezetnek. Mint mondta: a gazdasági válságot a szervezet is megérzi, mivel jelentősen kevesebb a szponzor, ám azt reméli, ezen idővel változtatni tud.

A vöröskeresztes embléma-visszaélésekkel kapcsolatban Habsburg György elmondta: nem csak hazánkban probléma a jogtalan használat, már országokban is gyakori. Megtudtuk: a közlekedés-biztonsági ellenőrzések megkezdése óta Budapesten már hat-nyolc esetben büntettek.

A megnyitó ünnepség meglepetés vendége volt Nédó Olga hegedűművész, aki nemrég lépett be a Magyar Vöröskereszt Szervezetébe és ifjúsági referensként segíti, illetve népszerűsíti az egyesület munkáját. Nédó Olgát sokan Mága Zoltán egyik angyalaként ismerik, a tehetséges művésznő zenélt már a marokkói és a jordán királynak is, és Obama elnök beiktatási szertartásán is fellépett. A Vöröskereszt szervezete most azt tervezi, hogy minél több ismert embert, művészt nyer meg az egyesület népszerűsítésére.

 

 

Idén harmadik alkalommal szervezte meg a Magyar Vöröskereszt a huszonhat balatoni strandot érintő elsősegélynyújtó szolgálatot. Összesen 364 fiatal önkéntes látja el a strandokon a sérülteket júliusban és augusztusban. A Magyar Vöröskereszt tizenhárom strandra egy-egy félautomata defibrillátort is telepített, amelyek használatára az önkéntesek külön képzésben részesültek. Tavaly a Vöröskereszt önkéntesei háromezer esetben nyújtottak elsősegélyt a balatoni strandokon.

A kategória további hírei

Teljes hírarchívum

Következő véradás

ápr.

02

kedd

  • 8655 Som, Kossuth L. u. 5. - 14:00-16:30
    Közösségi Ház

Ezt követő időpont:
Április 03. (szerda)

  • 8600 Siófok, Erkel Ferenc u. 49. - 10:30-12:30
    Hotel Residence
  • 8613 Balatonendréd, Szabadság u. 8. - 14:00-16:30
    Faluház

Adj vért, és ments meg 3 életet! »

Széchenyi 2020