Rólunk írták

Szívmasszázs kell a jogosítványhoz

(2009-09-29)

Somogyi Hírlap 2009. szeptember 29. Harsányi Miklós

Októbertől módosul az elsősegélynyújtó vizsga feltételrendszere. Már a szívmasszázst is számon kérik a leendő sofőröktől.

Mellkaskompresszió – napokon belül ez lesz az egyik beugrófeladat a számonkérésnél. Aki hibázik, máris kérheti az újabb vizsgaidőpontot. Október elsejétől ugyanis változnak az előírások. Érthető, hogy a járművezető tanfolyam hallgatóit élénken foglalkoztatják az újdonságok. Szakemberek úgy látják: a szakszerű újraélesztés alkalmazásával még egy komoly sérülésnél is nő a túlélési esély. Ezért igen fontos, hogy minél többen ismerjék az alapfogásokat.

– A somogyi vizsgahelyeken rendelkezésre állnak az újraélesztés gyakorlásához szükséges felszerelések – mondta Gyarmati László, a Magyar Vöröskereszt (MVK) megyei központjának munkatársa. – Több millió forintos beruházással szereztük meg a készülékeket. A hallgatók ezek segítségével megfelelően begyakorolhatják a teendőket.
Meiszterics János, a marcali Meiszterics Autósiskola igazgatója támogatja az elsősegélynyújtó ismeretek bővítését. Náluk a vöröskereszt végzi az oktatást, s ők gondoskodnak az újraélesztő készülékről is. Pohner István, a Kapos-Ati autósiskola vezetője szerint a szabályváltozás nem minősíthető drasztikus szigorításnak. Ehelyett inkább egyfajta kiegészítésnek tartja.


– Vészhelyzetben a végzett sofőrök remélhetően nem esnek pánikba, hanem megfelelő segítséget nyújtanak embertársuknak – folytatta a kaposvári szakember. – Még mielőtt bárki megijedne az újdonságtól, érdemes tudni: nem orvosi diplomára hajtanak a hallgatók, hanem a napi életben is hasznosítható ismereteket szereznek.

Vérzés, törés, égés, rosszullét, befúvásos lélegeztetés – a vizsgán eddig egyebek mellett ez került szóba. Ez egészül ki most a szívmasszázzsal. Az oktatásban és vizsgáztatásban érintett szakemberek hétfőn egyeztettek a részletekről Kaposváron. Filagics Lászlóné, a Didaktika Autósiskola kapsovári vezetője úgy látja: az elsősegély-vizsgára éppúgy kell készülni, mint a másikra.

 

Felvetésünkre, miszerint a változás nyomán gyakoribb lesz a bukás, jelezte: akik lelkiismeretesen készülnek, azok vélhetően ezután is átmennek a vizsgán. Az is tény, hogy néhányan mindenből átmentek, csak épp az egészségügyin buktak el. Úgy tudjuk, Somogyban az első új egészségügyi vizsga október közepén lesz.

A kategória további hírei

Teljes hírarchívum

Következő véradás

ápr.

17

szerda

  • 7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40. - 12:30-16:00
    MATE Kaposvári Campus

Ezt követő időpont:
Április 18. (csütörtök)

  • 7400 Kaposvár, Cseri út 6. - 09:00-11:00
    Kaposvári SZC Lamping József Technikum és Szakképző Iskola
  • 7400 Kaposvár, Szent Imre u. 14/D. - 13:00-15:30
    PTE Szigeti-Gyula János Egészségügyi Technikum és Szakképző Isk.

Adj vért, és ments meg 3 életet! »

Széchenyi 2020