Rólunk írták

A Magyar Vöröskereszt Barcsi Területi Szervezeténél tettünk látogatást

(2013-05-16)

 

barcshirado.hu 2013.05.13.

Jádiné Karádi Anita vezetővel beszélgettünk a szervezet tevékenységéről, terveiről


A vezető 2013. március 1-től látja el tisztségét, de tájékoztatójából, megnyilvánulásaiból egyértelmű a tevékenység iránti elkötelezettsége. Alapképzettségei és korábbi egészségügyi területen eltöltött munkássága is predesztinálta erre a tevékenységre. A helyi szervezet elnöke, Dr. Hajdu Vilma főorvos, akivel szoros munkakapcsolatban dolgozik együtt.
Mint megtudtuk, a korai feljegyzések szerint Barcson már az 1970-es években szerveződött a vöröskeresztes tevékenység, bár erről kevés adat áll rendelkezésre.
A Barcsi Területei Szervezet Barcs és kistérsége településein végzi tevékenységét.

Mindenekelőtt azt hangsúlyozta, hogy a szervezet eredményes működésében alapvető szerepe van a helyi és vidéki alapszervezeti egységeknek. Ilyen alapszervezeti egységek a Barcs 1-es, a Barcs 3-as, az óvodáké, a szociális központé, a járóbeteg-intézményé, és a vidékiek: a drávaszentesi, a darányi, a csokonyavisontai, a kálmáncsai, a lakócsai, a vízvári, a bélavári. A segítő aktivisták létszáma mintegy 250-300 fő. Sajnálatos, hogy nincs ifjúsági alapszervezetük - bár nagyon fontos lenne. E szervezetek megalakítását tekinti egyik kiemelt feladatának, s kezdeményezni fogja az oktatási intézmények vezetői felé. Fontosságát mutatja, hogy a középiskolai szervezetek képzett tagjai, az általános iskolai szervezetek kialakításában és a felső tagozatos önkéntesek oktatásában is szerepet vállalhatnának. Az iskolai alapszervezetek megalakulása nagy biztonságot jelentene egy vidéki településen, vagy az iskolában az eseteknél az azonnali elsősegélynyújtás is szóba jöhetne, amíg a mentők megérkeznek.

A Magyar Vöröskereszt Somogy Megyei Szervezete intézményeket is fenntart, így például a hozzánk közel eső Nagyatádon egy családok átmeneti otthonát.
A Vöröskereszt kiemelt jelentőségű feladata a véradások szervezése működési területein. Szoros kapcsolatban működnek együtt a nagyatádi, a kaposvári és a siófoki véradó állomásokkal. Közösen megtervezik előre a következő évre a véradásokat a várható igények szerint. Ezt beépítve tervükbe időben elkezdik a szervezést, mozgósítást - részben a helyi alapszervezetek aktivistáin keresztül, plakátokkal, polgármesteri hivataloknál kifüggesztett felhívásokkal. A terveknek megfelelően a véradó állomások munkatársai szállnak ki és bonyolítják le a vér levételét. A véradásokon a barcsi szervezet vezetője ellenőrzi a véradás feltételeinek meglétét és meglátogatja a véradások helyszínét is.
Sajnálattal állapítja meg, hogy az utóbbi években visszaesett a véradási kedv. Akik például valamilyen átmeneti ok miatt egy időben nem adhattak vért, a következő alkalomra nem mentek el. Ezért igyekeznek meggyőzéssel, ösztönzéssel - például ingyenes ruhaadományokkal, 500 forint értékű Erzsébet-utalvánnyal, vöröskeresztes toll ajándékkal -aktivizálni az embereket. Többszörös véradóknak névre szóló meghívót küldenek ki a következő véradásra. Nemes, szép gesztus, hogy minden új véradónak „egy csepp vér" kis kitűzőt is adnak.

A területi szervezetnek Barcs-Pálfaluban van a ruharaktára. Jelentős segítség, hogy a Barcsról Németországba elszármazott Verkmann György évente rendszeresen ruhaadományokat hoz a szervezet részére olyan magyar családoktól, ahol elhalálozás történt, az így feleslegessé vált ruházatot tisztítva adományként megkapják. Rászoruló családoknak a húsvéti ünnepek előtt ruhaadományokat adtak Ugyancsak ruhát adományoztak a vidéki véradásokon, és általában ünnepek előtt került sor ruhaadományozásra.
Fontos a munkájukban, hogy városi rendezvényeken, mint például a majális alkalmával a Szív Egyesülettel közösen egészségügyi szűrést végeznek, például vércukor-, vérnyomás-, testzsírszázalék-mérést. A tapasztalataik szerint jelentős, hogy sokan vették igénybe a szűrést, s több ember itt kapott jelzést, hogy valamilyen gond van az egészségével, és ekkor látták fontosnak, hogy a következőkben felkeressék háziorvosukat. Így a szűréseknek preventív hasznuk van.
A vöröskereszt helyi szervezete szervezi az autósiskolákban az elsősegély tanfolyamot. Itt meg kell említeni Börzöli Zoltán mentőállomás vezetőt és Kaviczki Károly mentőtisztet, akik az oktatást és vizsgáztatást végzik. Április elején vizsgázott 40 fő, a következő tanfolyamon várhatóan 20 fő vesz részt és vizsgázik elsősegélynyújtásból.

A Vöröskereszt (mely megyei Önkéntes Centrumként is működik) szolgáltatása, hogy segíti a foglalkoztatásból kikerült embereket abban, hogy ne veszítsék el ellátásukat. Ehhez az kell, hogy a szociális ellátás lejárta előtt regisztrálnak, és legalább 30 nap önkéntes munkát vállalnak. Tudják ezt végezni a Városi könyvtárban, a Művelődési Házban, vagy a Szociális központban. Vidéken a polgármesteri hivatalokban kapnak munkalehetőséget.

Május 8-án volt Kaposváron a Vöröskereszt és Vörös Félhold Világnapja alkalmából rendezett ünnepség. Barcsról 3 fő kapott 20 éves vöröskeresztes aktivista tevékenységért elismerést. Bencze Józsefné arany fokozatú, Szokoli Istvánné pedig ezüst fokozatú elismerést kapott önkéntes munkájáért.
Terveznek ünnepséget a Véradók Napja alkalmából is a sokszoros véradók elismerésére. Ősszel vöröskeresztes bált rendeznek, melynek bevételét jótékonysági célra használják fel.

A helyi szervezet elnöke a fontos célok között említette - és ezért felhívással fordul a város és a kistérségi települések polgárai felé, hogy csatlakozzanak minél többen önkéntes aktivistaként a Vöröskereszt szervezetéhez!

 

Eredeti cikk itt!

A kategória további hírei

Teljes hírarchívum

Következő véradás

ápr.

02

kedd

  • 8655 Som, Kossuth L. u. 5. - 14:00-16:30
    Közösségi Ház

Ezt követő időpont:
Április 03. (szerda)

  • 8600 Siófok, Erkel Ferenc u. 49. - 10:30-12:30
    Hotel Residence
  • 8613 Balatonendréd, Szabadság u. 8. - 14:00-16:30
    Faluház

Adj vért, és ments meg 3 életet! »

Széchenyi 2020