Hírek

Elhunyt Habsburg Ottó

(2011-07-05)


Hétfőn kilencvennyolc éves korában meghalt Habsburg Ottó, a Magyar Vöröskereszt elnökének édesapja. A Magyar Vöröskereszt vezetősége, munkatársai és önkéntesei részvétüket fejezik ki a gyászoló Habsburg Györgynek és családjának.

Mély megrendüléssel értesültünk a szomorú gyászhírről. Habsburg Ottó halála váratlanul ért minket, már csak azért is, mert, ahogy mondta: „Nem volt időm öregedni. Mindig voltak feladataim és céljaim. Az öregség nagy tragédiája, hogy az embernek már nincs célja. Nekem mindig vannak távlati céljaim, úgyhogy jó állapotban vagyok".

Habsburg Ottót németországi otthonában, a Starnbergi-tó partján fekvő Pöckingben érte a halál.

A hétfőn elhunyt Habsburg Ottó földi maradványait július 16-án, a bécsi Kapucinusok Templomában, a szívurnát, szűk családi körben, Pannonhalmán helyezik örök nyugalomra. Lelki üdvéért a szentmisét a budapesti Szent István-bazilikában celebrálják július 17-én, délután három órakor.

Habsburg Ottót hét gyermeke - köztük Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke -, 22 unokája és két dédunokája gyászolja. Felesége, Regina tavaly februárban halt meg.

Nekrológ

Otto von Habsburg 1912. november 20-án született az alsó-ausztriai Reichenauban. Apja az 1916-ban megkoronázott IV. Károly (osztrák császárként I. Károly), anyja Zita pármai hercegnő volt.

Aktív szereplője volt a XX. század történelmi eseményeinek: a II. világháború idején nagyrészt az Egyesült Államokban, Belgiumban, Franciaországban élt. Hazafiként tiltakozott az Anschluss - Ausztriának a hitleri harmadik birodalomba való bekebelezése - ellen, és szembefordult a nácizmussal, több ezer zsidónak segített elmenekülni Európából. Ausztria csak 1966-ban engedte be, miután 1961-ben lemondott minden trónigényéről, és vállalta, hogy nem folytat politikai tevékenységet.

Habsburg Ottó igazi européer volt, lelkes szószólója az egységes Európa gondolatának. 31 éven át volt elnöke a Páneurópai Uniónak, s haláláig annak tiszteletbeli elnöke. A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) képviselőjeként 1979-től húsz éven át volt tagja az Európai Parlamentnek, 1989-től a testület magyar ügyekkel foglalkozó delegációjának elnökeként egyik szervezője volt a magyar-osztrák határon rendezett 1989. augusztusi "páneurópai pikniknek", amely során 700 keletnémet jutott át Ausztriába. Az esemény később a vasfüggöny leomlásának és a kelet-európai államszocialista rendszerek megszűnésének egyik jelképe lett.


Több nyelven, köztük magyarul is kiválóan beszélt, és négy ország - Németország, Ausztria, Horvátország és Magyarország - állampolgára lett. Magyarországon 60 település választotta díszpolgárává. Hét nyelven közel 30 könyve jelent meg történelmi, politikai és társadalompolitikai témákban, többek között őséről, V. Károly császárról. Számos akadémia választotta tagjává, a pécsi és a budapesti tudományegyetem pedig díszdoktorává.

1951-ben vette feleségül Regina szász-meiningeni hercegnőt, aki tavaly halt meg. Öt lányuk és két fiúk született, a család 1954-től a München melletti Pöckingben lakott. Leszármazottai a világ különböző részein élnek, Spanyolországtól Svédországon át egészen Örményországig, közülük Habsburg György magyar állampolgár, a Magyar Vöröskereszt elnöke.

Habsburg Ottó 2011. július 4-én hajnali 3:25 órakor Pöckingi otthonában, családja körében tért örök nyugalomra.

Temetése szűk családi körben, a Pannonhalmi Apátságban, lelki üdvéért szentmisét a budapesti Szent István Bazilikában 2011. július 17-én 15:00 órakor celebrálják.

A kategória további hírei

Teljes hírarchívum

Következő véradás

ápr.

26

péntek

  • 7541 Kutas, Petőfi u. 83. - 13:30-16:00
    Művelődési Ház
  • 7544 Szabás, Fő utca 137. - 10:00-12:00
    Művelődési Ház
  • 7584 Babócsa, Szabadság tér 18. - 13:30-16:30
    Művelődési Ház

Ezt követő időpont:
Április 29. (hétfő)

  • 8700 Marcali, Orgona u. 2. - 11:00-16:00
    Civil Szervezetek Háza

Adj vért, és ments meg 3 életet! »

Széchenyi 2020