Ifjúsági Vöröskereszt

IVK tábor 2018

Kedves Fiatalok!

A Magyar Vöröskereszt Somogy Megyei Szervezete nyári tábort szervez, melyre szeretettel várunk minden 5-10. osztályos érdeklődőt.

Időpont: 2018.07.01-07.

Helyszín: Balatonszemes, Kid Sport üdülő

Korosztály: 5 - 10. osztályos tanulók

Programok: csoportfoglalkozások (elsősegélynyújtás, Vöröskereszt eszméi, HIV/AIDS prevenció, baleset szimuláció), kirándulások, kézműves foglalkozások, fürdőzés, játékok

Részvételi díj: 20.000,-/fő - az ár tartalmazza a napi háromszori étkezést, szállást, a kirándulások és a kézműves foglalkozások költségét - befizetése két részletben


Jelentkezés módja: A kitöltött jelentkezési lapot az első részlettel (10.000,-) a Magyar Vöröskereszt Somogy Megyei Szervezetéhez (7400 Kaposvár, Szent Imre u. 8.), Gyarmati Lászlóhoz kell eljuttatni (június 23-ig). A második részletet a helyszínen lehet befizetni.

Bővebb információ: Gyarmati László

7400 Kaposvár, Szent Imre u. 8.

gyarmati@mvksomogy.hu

82/310-133

A jelentkezések sorrendjében tudunk a táborban helyet biztosítani!

Jelentkezési lap »

 

A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt története


mivk

A Magyar Vöröskereszt mozgalomban a fiatalok a kezdetektől, 1881-től, tevékenykednek. Külön tagozatként 1921. február 9. óta működik a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt, melyhez az 1921. június 11-én megjelent kultuszminiszteri rendelet is hozzájárult.

86 évvel ezelőtt, a megalakulást követően, az Ifjúsági Vöröskeresztnek minden 6-18 éves fiú és leány tagja lehetett. Egy csoport megalakulásához legalább 30 tag jelentkezésére volt szükség. A csoport tisztségviselőit a tagok közül választották. A felügyeletet a tantestületből kijelölt tanító vagy tanárelnök gyakorolta, aki egyben a kapcsolatot is tartotta a csoport és a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt központja között.

Az első tanárelnöki értekezletet 1921. október 7-én tartották.Az 1921/22-es tanévben 103 ifjúsági csoport tevékenykedett 2250 taggal. Az 1931/32-es tanévben 1033 csoportban 64627 tagot, 1941 májusában pedig 3926 csoportban 210 494 tagot tartottak nyílván. A tagok évi 20 fillér tagdíjat fizettek.Az Ifjúsági Vöröskereszt működésének sok pozitív vonása volt. Fontos feladatokat vállalt nevelés terén, közreműködött az emberbaráti érzések, tulajdonságok fejlesztésében.

Az egészségnevelés keretében már 1922-ben elsősegélynyújtási tanfolyamokat szerveztek a fővárosban. 1923 januárjában kiadták az egészségügyi előadások első országos tervezetét, amely általános testápolási kérdésekkel, a fogápolás fontosságával, a gümőkor, továbbá a ragályos betegségek elleni védekezéssel és alkoholizmus káros hatásával foglalkozott. A következő tanévben „Legfőbb kincsünk-egészségünk” címen versenyt kezdeményeztek, amelyet minden évben megszerveztek. A tevékenység bővülését jelzi, hogy az 1934/35-ös tanévben hathetes házi betegápolási tanfolyamokat szerveztek a leányok részére. Hat év alatt összesen 55 budapesti és 245 vidéki csoport rendezett ilyen tanfolyamot.

Az ifjú vöröskeresztesek szép kezdeményezése volt az „Anyák napja” megrendezése, amire először 1925-ben került sor. Ugyancsak az ifjú vöröskeresztesek kezdeményezésére avatták fel 1933. május 21-én Pesterzsébeten az Anyák szobrát. Az ifjúsági csoportok részt vettek az 1940. évi árvízkárosultak javára rendezett országos gyűjtésben. A háború alatti években szeretetcsomagokat készítettek és gyűjtöttek a fronton harcoló katonák és az itthon maradt hozzátartozóik részére, többek között kórházi felszerelési tárgyak vásárlásával, ágyneművarrással segítették a Magyar Vörös-Kereszt Egylet munkáját. Utódaik követik a szép hagyományokat. Sok fiatal kapcsolódik be a felnőtt szervezet karácsonyi programjaiba, melyek során betegeket, időseket, gyermekeket látogatnak és ajándékoznak meg az ünnepek előtt.

Ifjúsági Vöröskereszt Somogy megyében

 

A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt 1921. február 9-én született meg. A Magyar Vöröskereszt ifjúsági tagozataként első jelentős lépésétől, az Anyák Napja 1925-ös bevezetésétől 82 év alatt jutott el fennállása legnagyobb vállalkozásáig, a 2007-es Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat lebonyolításáig - ezt a programot azóta minden évben megrendezi a szervezet.


Az Ifjúsági Vöröskereszt az elmúlt években fontos feladatokhoz jutott Somogy megyében is. A Magyar Vöröskereszt Somogy Megyei Szervezete egyik kiemelt feladataként kezeli az ifjúsági munkát, ennek megfelelően számos program várja az ifjúsági önkénteseket és azokat a fiatalokat is, akik még nem tagjai az IVK-nak, csak ismerkednek vele.


Évről évre visszatérő versenyeink a csecsemőgondozási sorozat területi és megyei fordulói, az Országos Elsősegélynyújtó Verseny sorozatából is megszervezzük a nyolc terület, illetve a megye viadalát, 2005 óta pedig már megyei szinten is viaskodhatnak a középiskolák a HIV/AIDS-prevenció területén. A 2009-es esztendő kiemelkedően sikeres volt a versenyek szempontjából, hiszen mind a csecsemőgondozási, mind a HIV/AIDS-prevenciós versenyen született somogyi győzelem az országos döntőn.


Ezen kívül elsősegélynyújtó- és baleseti szimulációs bemutatókkal is színesítik az ifjúsági önkéntesek az iskolák és egyéb partnerszervezetek egészségnapjait, rendezvényeit. 2010 tavaszán ennek is köszönhetően rekord részvétellel rendezhettük meg az Országos Elsősegélynyújtó Verseny területi fordulóit. A gyűjtésekből sem maradnak ki a fiatalok: számos országos kampányban álltak ki az IVK-sok a perselyek mellé, segítve ezzel a rászorulók boldogabb karácsonyát, vagy éppen az árvízkárosultak segélyezését.Személyi információk:


A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt elnöke: Kormos Áádám (Heves megye)

A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt Dél-Dunántúli régióvezetője: Katona Eszter (Somogy megye)

A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt Somogy megyei elnöke: Molnár Anna

Bővebb információk:

www.mivk.hu

Magyar Vöröskereszt Somogy Megyei Szervezete

Gyarmati László

7400 Kaposvár, Szent Imre u. 8.

Tel.: 82/310-133

Fax: 82/512-611

Anyák Napja

 

Az Anyák Napja története

A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt szép kezdeményezése volt az "Anyák napja" megrendezése. Az első megemlékezésre 1925-ben került sor.

1930-ban Sugár Béla, a Török Flóris utcai elemi iskola nevelője kezdeményezésére az ifjú vöröskeresztesek felhívással fordultak a város összes iskoláinak tanulóihoz: Gyűjtsenek adományokat az Anyák szobra elkészítésére!

A felhívás eredményes volt, tíz iskola több mint 6000 tanulója járult hozzá megtakarított pénzével, valamint a szülők, illetve üzemek, tehetős magánszemélyek kegyes adományaikkal ahhoz, hogy az emlékmű elkészülhessen.

A szobor helyét a Szent Erzsébet téren jelölték ki. Alkotója Kaszap Károly szobrászművész volt, aki az anya nőalakját a téren lakó 12 gyermekes Melis Andrásnéről mintázta.
1933. május 28-án, vasárnap délelőtt került sor a szobor ünnepélyes leleplezésére. Felejthetetlen vasárnap délelőtt volt: sok ezer iskolás gyermek, cserkészek, leventék, pedagógusok, a város vezetői, a Magyar Vöröskereszt, a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt, a megye, a székesfőváros képviselői, összesen mintegy 16.000 ember szorongott az avatásra várva, a tér zsúfolásig megtelt. Levente zenekar a Himnuszt játszotta, Maczkó István polgári iskola tanulója szavalta Bagdi István igazgató úr Édesanyánk c. ez alkalomra írt versét. Dr. Petri Pálné, az ünnep fővédnöke mondta el avatóbeszédét. Dr. Simon Elemér, Sopron megye főispánja, az Ifjúsági Vöröskereszt országos elnöke méltatta az erzsébeti Ifjúsági Vöröskereszt tagjainak és az iskolás gyerekek nagyszerű, lelkes hozzáállását a szobor létrehozásához.

Ezután következett a koszorúzás, iskolák, egyesületek járultak a szoborhoz, melynek talpazatán ragyogó betűkkel világított a felirat:
ÁLLJ MEG ÉS GONDOLJ ÉDESANYÁDRA!
Az iskolák tanulói pedagógusok vezetésével édesanyákról szóló műsort adtak a szobor előtt. Az ünnepség a Szózat hangjaival ért véget.

A szobor, mint „Az Anyák tiszteletére” állított emlékmű, egyedülálló volt az egész világon. Méltán váltott ki visszhangot a világsajtóban. Az Ifjúsági Vöröskereszt Világszervezetének nemzeti folyóiratai az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában, Angliában és Japánban is megemlékeztek a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt eme nagyszerű akciójáról.

Ma a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt minden évben Anyák Napi Akció szervezésével tiszteleg a hagyomány előtt.

Rajzpályázat 2005

Néhány jól sikerült alkotás egy korábbi, gyerekeknek kiírt rajpályázatunk munkái közül:

Rajz 1

 

Rajz 2

 

 

 

Rajz 3

Következő véradás

máj.

29

szerda

 • 7514 Tarany, Zrínyi Miklós u. 8. - 14:00-16:00
  Művelődési Ház
 • 7585 Háromfa, Kossuth L. u. 53. - 10:30-12:00
  Művelődési Ház

Ezt követő időpont:
Május 30. (csütörtök)

 • 7515 Somogyudvarhely, Kossuth L. u. 19. - 12:00-14:00
  Általános Iskola
 • 7588 Vízvár, Szent István u. 8. - 15:30-17:00
  Polgármesteri Hivatal

Adj vért, és ments meg 3 életet! »

Széchenyi 2020