TÁMOP 5.3.3

ÚSZT3

Hajléktalan emberek társadalmi és munkaerő-piaci integrációját segítő program a rinyamenti és a kaposvári kistérségben

 

A kaposvári és a nagyatádi hajléktalan intézményeinkre támaszkodva 20 fő hajléktalan számára kívánunk készségfejlesztést és képzést biztosítani, valamint az egyéni fejlesztési tervük alapján mentális, foglalkoztathatósági szolgáltatást nyújtani társadalmi reintegrációjuk érdekében. Közülük legalább 10 főnél el akarjuk érni a lakhatás, illetve a lakhatás megtartásának elősegítését. 8 főnél el akarjuk érni, hogy a programidőszak alatt önállóan, támogatás nélkül megtarthassák a lakhatásukat.

A Kaposváron található Hajléktalan Gondozási Központ célja, a magukat fedélnélkülinek valló személyeket a szociális munka eszközei, módszerei segítségével, a rendelkezésre álló intézményi eszközökkel, állapotuknak megfelelően, a lehető legnagyobb és legsokoldalúbb segítségben részesítse.

Nagyatádon a Családok Átmeneti Otthona 11-12 krízishelyzetbe került család, 40 fő részére működik. A családok átmeneti otthona olyan folyamatos munkarend szerint működő bentlakásos intézmény, amely alapellátás keretében biztosítja a gyermekek és szüleik számára az átmeneti gondozást.

A hajléktalanok több mint 90%-ának nincs munkája, aki pedig dolgozik, az többségében feketemunkás, illetve megjelent a „bérrabszolgaság" intézménye.

A munkaerő piacról való kiszorulásuk, az egyre kilátástalanabb élethelyzetük meghatározó szereppel bír a felnövekvő gyermekek magatartásformájának kialakulásában, társadalmi beilleszkedésükben. A már fennálló súlyos helyzetet fokozza a hazánkat sújtó gazdasági válság, melynek egyik fő következménye a tömeges elbocsátások továbbnehezítik a családok amúgy sem könnyű helyzetét.

Fókuszálni szeretnénk a hajléktalan nők elhelyezésére szoba létesítésével. Krízishelyzetbe került nők és férfiak munkaerő-piaci elhelyezkedési esélyének javítására készségfejlesztéssel és képzéssel. Továbbá, társadalmi reintegrációjuk elősegítésére lakhatás támogatásával.

Mindkét intézményben alapvető célunk a hajléktalan emberek társadalmi és munkaerő-piaci integrációja a foglalkoztatás elérésének és folyamatos megtartásának elősegítésével, a foglalkoztathatóság növelésével és az önálló lakhatás elérésének és fenntartásának támogatásával.

Ennek érdekében igyekszünk a foglalkoztathatóságot javítani személyre szabott képzésekkel, fejlesztésekkel, a munkaviszonnyal nem rendelkezők számára a munka világába történő visszavezetéssel. Törekszünk a foglalkoztatás megőrzésére illetve a foglalkoztatási helyzet javítása a munkaviszonnyal rendelkezők számára a munkahely megtartásának támogatásával. Törekszünk továbbá a lakhatási helyzet javítására a nagyatádi átmeneti otthonban a foglalkoztatás eléréséhez és megtartásához.

Mindezen céljainkat és törekvéseinket alapvetően befolyásolja a foglalkoztatás és az önálló lakhatás elérését illetve megtartását középpontba állító szociális munka támogatása.

Közvetlen, projektszintű célunk a projektbe bevonandó 20 fős célcsoport elérése és kiválasztása, egyéni fejlesztési terv készítése, készségfejlesztése és OKJ-s képzéssel történő ellátása. Legalább 10 főnél el akarjuk érni a lakhatás elérését, illetve a lakhatás megtartásának elősegítését. Legalább 8 főnél el akarjuk érni, hogy a programidőszak alatt önállóan, támogatás nélkül megtarthassák a lakhatásukat.


Projekt megvalósítás: 2011.-2012

Költségvetés: 68 000 000  Ft

infoblokk
ESZA
NFÜ

 

 

 

Következő véradás

máj.

29

szerda

 • 7514 Tarany, Zrínyi Miklós u. 8. - 14:00-16:00
  Művelődési Ház
 • 7585 Háromfa, Kossuth L. u. 53. - 10:30-12:00
  Művelődési Ház

Ezt követő időpont:
Május 30. (csütörtök)

 • 7515 Somogyudvarhely, Kossuth L. u. 19. - 12:00-14:00
  Általános Iskola
 • 7588 Vízvár, Szent István u. 8. - 15:30-17:00
  Polgármesteri Hivatal

Adj vért, és ments meg 3 életet! »

Széchenyi 2020