TOP_PLUSZ-3.3.2-21-SO1-2022-00014

Infoblokk

 

A pályázat száma: TOP-PLUSZ-3.3.2-21.SO1-2022-00014

A pályázat címe: A Magyar Vöröskereszt Somogy Megyei Szervezet intézményeinek korszerűsítése - CSÁO, Külső férőhelyek és FÉNI fejlesztése

A projekt időtartama: 36 hónap

A projekt kezdési és befejezési dátuma: 2022.09.01.-2025.08.31.

A projekt teljes költségvetése: 160 134 110 Ftt

Támogatás mértéke: 100%

Jelen pályázat keretein belül megvalósuló támogatás a Magyar Vöröskereszt Somogy Vármegyei Szervezetének több évtizedes, sikeres munkájának folytatása. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy a (projekt kialakításának érdekében végzett) helyzetelemzés megállapításai alapján nem csak egy, kettő, hanem három olyan kiemelkedő jelentőséggel bíró intézményt is üzemeltet a szervezet Somogy megyében, melyek révén több, speciális szolgáltatás nyújtásával segíti a városok és a térségben élők mindennapi életét:

-        A nagyatádi Családok Átmeneti Otthona (CSÁO) a krízishelyzetbe kerül lakosok, társadalmi és gazdasági életbe történő reintegrálódásának megvalósítását igyekszik megvalósítani.

-        Az évek során ezekből a tapasztalatokból hozták létre Csokonyavisontán, a külső férőhelyeket, amely egy szakmailag segített lakhatási forma, olyan szociálisan hátrányos helyzetű családok vehetik igénybe, akik, családok átmeneti otthona ellátásába kerültek, de idővel a reintegráció szempontjából más, kötetlenebb támogatási formát igényelnek. A gondozási folyamat végére a tartós társadalmi re-integrációjuk elérése cél.

-        Tab városában 2011-ben egy újabb intézménnyel, szolgáltatással tudott bűvölni a Magyar Vöröskereszt Somogy Vármegyei Szervezete; a Fogyatékkal Élők Nappali Intézményének (FÉNI) létrehozásával, mely addig hiányzott a Koppány-völgyi kistérség szociális ellátásainak palettájáról. A FÉNI olyan személyeket lát el, akik tizennyolcadik életévüket betöltötték, egészségi állapotuk vagy idős koruk miatt szociális és mentális támogatásra szorulnak, önmaguk ellátására részben képesek.

Ennek értelmében, pályázati szempontból meghatározott célcsoport a hátrányos helyzetű csokonyavisontai, nagyatádi, tabi és a térségben élő lakosok, azonban a fejlesztés fő célcsoportjai eltérőek a megvalósítási helyszínek függvényében;

-        Nagyatádon az átmeneti jelleggel lakhatási krízishelyzetbe került családok, bántalmazott anyák és gyermekei, volt állami gondozott gyermekes családok, terhesség miatt válsághelyzetbe került várandós anyák, fiatalkorú (16-18 éves anyák), elemi csapás miatt otthontalanná vált családok, válás után otthontalanná vált szülő gyermekkel, mélyszegénységben élők.

-        A csokonyavisontaikülső férőhelyek célcsoportjába a családok átmeneti otthonába - törvényi és jogszabályi előírások alapján - bekerülő személyek tartoznak. Olyan hátrányos helyzetű családok, akik a lakhatás elvesztése, átmeneti ellehetetlenülés, családi krízis, pénzügyi nehézségek, válás, elemi csapás, bántalmazás miatt keresnek menedéket.

-        Tab város központjában elhelyezkedő Fogyatékkal Élők Nappali Intézménye esetében, a fogyatékkal élő emberek és hozzátartozóik, családtagjaik a fejlesztés fő célcsoportjai, annak érdekében, hogy ne szigetelődjenek el és ne maradjanak magukra problémájukkal.

Az országos szinten működő intézmények azonban több szempontból is fejlesztésekre szorulnak, csökkentve kiadásaikat és növelve energiahatékonyságukat, azon célból, hogy még stabilabb lábakon tudjanak állni (hosszú távon is), elősegítve a hátrányos helyzetben lévő családok lakhatási problémáinak, oktatásának, napközbeni tartózkodásuknak (stb.) megoldását.

Az átfogó cél meghatározása

A Magyar Vöröskereszt Somogy Vármegyei Szervezete által létrehozott és üzemeltetett CSÁO, FÉNI és külső férőhelyének fejlesztése révén a családok;

  • társadalmi reintegrációjának elősegítése,
  • munkaerő-piaci helyzetük erősítése,
  • lakhatási problémáinak tartós rendezése,
  • a családok önálló életviteli képességének támogatása,
  • az otthonból való kikerülés elősegítése,
  • pszicho-szociális képességeinek fejlesztése

valósítható meg, mindezt fenntartható, környezet,-és klímabarát módon; megújuló energia kiépítésével és felhasználásával (pl.: napelem), előremozdítva a digitális átállást a nehéz helyzetbe került családok számára is.

 

A TOP Plusz 3.3.2.-21. keretein belül meghirdetett pályázat elnyerésével, a nagyatádi ingatlanon hálózatra csatlakoztatott napelemes háztartási méretű kiserőmű kialakításával pár éven belül megszűnnek az áramszolgáltatónak fizetett számlák, a rendszer önállóan tudná biztosítani az áramot az épület számára, mindezt környezet, - és klímabarát módon, hosszú távon, több évtizedre tervezve. Ezáltal költség,- és energiahatékonyabbá válik az otthon napi szintű üzemeltetése (a közel 11 család számára).  A pályázat ezen kívül más fejlesztési lehetőséget is tud biztosítani a nagyatádi CSÁO számára; IKT eszközök beszerzése révén megkönnyebbíthetjük az otthon tagjainak, a digitális szakadék átugrását és a korszerű infokommunikációs eszközök használatát.Felkészítve őket ezáltal a modern, internet világában fellelhető előnyök kihasználására (online CV írása vagy internetes álláskereső használata) és azok veszélyeinek felismerésére (visszaélések, csalások) is.

A nagyatádi CSÁO mindennapi feladatainak ellátásához szükség van személygépjármű használatára, hiszen az ott élők ellátásához szükséges termékeket (élelmiszer, gyógyszer) be kell szerezni. Az intézmény a város központjától kb. 5 km-re található, így a gépkocsi igénybevétele elengedhetetlen.

A csokonyavisontai telephelyünk esetében fontosnak tartjuk beszerezni,a zöld területen elhelyezhető udvari játékokat és az épületekben jelenleg fellelhető, elavult berendezéseket leváltó, egyéb háztartási eszközöket(mosógép, szárító, gáztűzhely) a rászoruló családok számára. Mindezek mellett, az épületek energetikai fejlesztései (külső szigetelés, ablakok cseréje stb.) révén, hozzájárulhatunk a lakrészek környezetkímélő, - és energiahatékony üzemeltetésükhöz is, ugyanis a lakrészek állaga megfelelőnek mondható, azonban hőtechnikai jellemzői nem megfelelőek, elavultak, így korszerűsítésük szükségszerű.

A tabi FÉNI modernizálásához pedig nagy szükségünk van a foglalkoztató és foglalkoztató műhely kialakítása. Az 1960-70-es években épült, épületek (az utcai és hátsó épület) állaga rossz, azok a mai normáknak nem megfelelőek; alkalmatlanok mindennapi, a támogató szolgáltatások helyszínének biztosítására: még közmű-csatlakozásokkal sem rendelkeznek. A 2 épületrész felújítása nem időszerű, hanem teljes mértékben szükségszerű.

A projekt nyitó sajtóközleménye »

 

Következő véradás

júl.

27

szombat

  • 8621 Zamárdi, Margó Ede sétány - 11:00-16:00
    Szabadstrand, Balaton-átevezés

Ezt követő időpont:
Július 29. (hétfő)

  • 8624 Balatonszárszó, Szóládi u. 20. - 14:00-17:00
    Művelődési Ház

Adj vért, és ments meg 3 életet! »

Széchenyi 2020