Rólunk írták

Csak ritkán van elsősegély vizsga Kaposváron

(2008-07-11)

Somogyi Hírlap 2008. július 11. Harsányi Miklós

Versenyt futnak az idővel a tanulóvezetők; nyáron rengeteg diák jár tanfolyamra, csakhogy a közúti elsősegély vizsgára meglehetősen sokat kell várni – fortyog Tóth Sándor, a kaposvári Citrom Autósiskola vezetője.

 

 

Azt mondta: a hét elején már csak az augusztus 7-ei vizsgára fogadták el a jelentkezését, s állítólag a 14-ei megméretés elmarad. A szakember szerint könynyen előfordulhat, hogy 50-60 kaposvári és környékbeli tanulóvezető a reméltnél 2-3 héttel később veheti át a jogsiját.

– Sokan úgy érezhetik: az utolsó remény is szertefoszlott – jegyezte meg a szakember. – Elméleti, gyakorlati tanfolyamra járnak a hallgatók, ám az egészségügyi vizsgát tudomásom szerint a nyár közepéig csak heti egy alkalommal tartották meg Kaposváron. Nem találok arra logikus magyarázatot: miért ne lehetne ilyenkor két-három alkalommal is vizsgáztatni? Úgy hallottam, hogy van elég szakember és tanterem. Tehát jószerivel az összes feltétel adott.

– Lóvá teszik az embereket – dohogott egy fiatalember. Egy csomó tanulás, gyakorlás árán szerezhetjük meg a jogosítványt és ráadásul még az egészségügyi miatt is főhet a fejünk. Már arról is beszélnek: kaposváriak más városokban próbálkoznak. Így talán hamarabb
letudhatják a kötelességüket.

Az autósiskola vezetője szerint persze ez se megy mindig könnyen. Tóth Sándor úgy tudja: néhányan megpróbálták a trükköt. Csakhogy – folytatta – volt, ahol megkérték a jelentkezőt: menjen szépen haza, s otthon adjon számot a tudásáról.
– Ez korábban is így volt; nyáron lényegesen többen járnak vezetni, mint az év más időszakában – jelezte egy szakoktató. – Nem ártana, ha a rendszert a valós igényekhez igazítanák.

Az ügy kapcsán csütörtökön megkerestük Sótonyi Tibornét, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatóját is. Kérdésünkre elmondta: július első felében hetente egyszer volt vizsga, ám a hónap közepétől kétszer tervezik. – Megfelelő létszámmal foglalkoztatunk szakembereket – számolt be. – Somogyban nyolc helyen – Kaposváron, Balatonbogláron, Barcson, Csurgón, Marcaliban, Nagyatádon, Siófokon, Tabon – vizsgáztatunk.

Úgy alakították ki a vizsgahelyeket, hogy a gépjárművezető- jelöltek lakóhelyükhöz minél közelebb szerezhessék meg a jogosítvány átvételéhez szükséges igazolást.
Az előző év azonos időszakának statisztikai adatai alapján a megyei vizsgaszervezéshez négy hétre előre készül a vizsgaterv – tájékoztatott. – Vizsgaidőpontonként maximum 40 személyt fogadunk. Az előjegyzés jelentkezési sorrendben van.

Kaposváron július 16-án, 17-én, 24-én lesz számonkérés, augusztusban pedig elsején, 7.-én, 8.-án. Balatonborlgáron július 14-én fogadják a hallgatókat, Nagyatádon július 16-án.

A kategória további hírei

Teljes hírarchívum

Következő véradás

ápr.

26

péntek

  • 7541 Kutas, Petőfi u. 83. - 13:30-16:00
    Művelődési Ház
  • 7544 Szabás, Fő utca 137. - 10:00-12:00
    Művelődési Ház
  • 7584 Babócsa, Szabadság tér 18. - 13:30-16:30
    Művelődési Ház

Ezt követő időpont:
Április 29. (hétfő)

  • 8700 Marcali, Orgona u. 2. - 11:00-16:00
    Civil Szervezetek Háza

Adj vért, és ments meg 3 életet! »

Széchenyi 2020