Rólunk írták

Elsősegély családi körből

(2008-07-30)

Somogyi Hírlap 2008. július 30. Csikós Magdolna-Varga Andrea

Egy nagyatádi férfi életét mentette meg az elsősegélynyújtást tanult fiatalember a focimeccsen. A középkorú férfi hirtelen rosszul lett, szívmasszázs és levegőbefújás segített neki az életben maradásban, amíg a mentők a helyszínre értek. Ha a meccsen nincs hozzáértő segítő, akár a legrosszabb is bekövetkezhetett volna.

 

 

A szakemberek ezért hangsúlyozzák az elsősegélynyújtó tanfolyamok fontosságát mindenki számára. Sosem lehet tudni ugyanis: mikor lesz szükség segítségre. Ezt az elvet szem előtt tartva indította el az elsősegélynyújtó család mozgalmat a vöröskereszt a dél-somogyi Taranyból.

– Szakemberek segítségével egész családokat képeztünk ki – mondta Sótonyi Tiborné, a Somogy megyei szervezet vezetője.
Dergez György, a csurgói mentőállomás vezetője tapasztalatból tudja: felkészületlenek az emberek, nagy szükség volna a képzésre. Ha rajta múlna, a felsőfokú oktatási intézményekben kötelező lenne elsősegélynyújtást tanulni, főleg azoknak, akik majd emberekkel foglalkoznak. Többek között a pedagógusoknak, hiszen volt rá példa, hogy széttört ablaküveg okozott sérülést az iskolában, s bizony az elsősegélynyújtást tanuló diák felkészültebb volt, mint a tanár.

A szakember szerint a legfontosabbat, a mentősök pontos informálását sem tudják sokan. Érdemesebb a 112 helyett a 104-et hívni. S nem elég elmondani, hogy ember fekszik az út szélén, biztosan rosszul van. Így hívták őket, s kiderült: csak leheveredett a frissen kaszált fűbe az illető, míg várta a buszt. Máskor meg egy gyalogos zarándok aludt el az árokparton.

De vérző sebet sem tudunk ellátni, vagy áramütötte embert kimenteni, égési sérülést kezelni. Utóbbinál még mindig divat a tejfölös vagy tojásfehérjés kenegetés, noha ez árt. 
– Régi berögződés, hogy a vérzés fölött elkötik övvel, dróttal, cukorspárgával, mindegyikre volt példa – mesélte Dergez György. – Régen így tanították, de ez a módszer nem csökkenti a vérzést. Nyomókötést kell tenni, de sokan azt se tudják, mi az.

 

Tény: az elsősegélynyújtást illetően is vannak változások, például bizonyos mérgező folyadékok lenyelése után régebben tejet itattak, most inkább vizet. De a lélegeztetés szabályai is változtak. S érdekes, hogy míg hazánkban nem javasolják, hogy újjáélesztésnél mellkaskompressziót csináljon a laikus, még meg is buktatják ezért a vizsgázót, addig a nyugati országokban preferálják. Pedig ha nem szakember végzi, még nagyobb bajt okozhat.

– Az emberek félnek elsősegélyt nyújtani, bizonytalanok. Akkor válnak segítőkésszé, amikor kiér a mentő – összegzett Dergez György. Pedig az egyik legfontosabbat – szabaddá tenni a légutakat, a fejet hátrahajtani, stabil oldalfekvésbe tenni – mindenkinek tudnia kéne. S nem ártana képben lenni a hozzátartozó bajáról sem, hiszen megesett, hogy eszméletlen cukorbeteg szájában mézet vagy narancsdarabot találtak a mentősök, mert a hozzátartozó azt tudta: enni kell, ha rosszul van a diabéteszes. Csakhogy az eszméletlen nem tud nyelni.
A mentős szerint 16 órás alaptanfolyammal a szükséges tudnivalók elsajátíthatók, s alkalomadtán bizony életet menthet a gyors segítség.

A kategória további hírei

Teljes hírarchívum

Következő véradás

ápr.

26

péntek

  • 7541 Kutas, Petőfi u. 83. - 13:30-16:00
    Művelődési Ház
  • 7544 Szabás, Fő utca 137. - 10:00-12:00
    Művelődési Ház
  • 7584 Babócsa, Szabadság tér 18. - 13:30-16:30
    Művelődési Ház

Ezt követő időpont:
Április 29. (hétfő)

  • 8700 Marcali, Orgona u. 2. - 11:00-16:00
    Civil Szervezetek Háza

Adj vért, és ments meg 3 életet! »

Széchenyi 2020