Önkéntes Centrum

Tégy jobbá egy közösséget!

(2011-08-24)

A Gyöngyfa Napközi Otthon egy önkéntesének beszámolóját olvashatják ebben a cikkben. Talán nem is annyira beszámoló ez, mint hitvallás. Ági a Somogy Megyei Önkéntes Centrum segítségével került kapcsolatba az otthonnal - és ettől fordulatot vett az élete.


Tégy jobbá egy közösséget!


Az önkéntesség olyan tevékenység, melyet személyes akaratodból végezhetsz, a közös jó érdekében, magadért és másokért, fizetés nélkül. Közben rengeteg tapasztalatot gyűjtesz, közösségben dolgozol, megtanulsz alkalmazkodni és megtapasztalod, mennyi erőt ad a mindennapjaidhoz az, ha önzetlenül segítesz.


Sokféle tevékenység közül választhatsz; én a Gyöngyfa Napközi Otthont segítettem 1-2 hónapos munkámmal. Az önkéntesség több mint egy gyakorlat egy bizonyos ügy elvégzése érdekében. Bízni abban, hogy szebbé-jobbá lehet tenni egy közösséget!


A napközi és az alapítvány munkatársainak hitvallása: nem az a legfontosabb, hogy a fiatalok értelmi képességei alacsonyabbak az átlagosnál, hanem az, hogy embertársi kapcsolataikban kiegyensúlyozott, „TELJES ÉLETET" éljenek.


Segítő munkámmal a tanköteles korból kikerülő, középsúlyos értelmi sérült fiataloknak próbáltam megfelelő környezetet teremteni a további fejlődésükhöz.

Szívesen hallgatnak zenét, énekelnek. Rengeteg dalt tudnak kívülről, amit Ildikó - az intézmény vezetője - zeneszeretetének köszönhetnek. Közben táncolnak, jól érzik magukat. Jó látni, ahogy egyre többen gyűlnek a gitár köré, s élvezik a zene átütő erejét. Az egyéni- és csoportfoglalkozások segítik a képességek és készségek fejlődését. Vannak, akik a kézműves technikákkal ismerkednek, velük például gyöngyöt fűzünk. A lényeg, hogy segítséget kapjanak egyéni elképzeléseik megvalósításához. Ha kell, tollasozunk velünk, vagy éppen memória játékot játszunk, rajzolunk, színezünk. Mindegyikük más iránt fogékony. Kora délutáni látogatásaim célja és feladatom az volt, hogy támogassam őket a szabadidejük kellemes és hasznos eltöltésében.


Jó érzéssel tölt el, ha közöttük lehetek! Őszinte mosollyal az arcukon fogadnak, néhányan már tudják a napot, mikor megyek, és várnak. Érdekes és gondolatébresztő volt számomra a velük töltött időszak, és máskor is szeretném önkéntesként segíteni őket! Hiszem, hogy a megújuló emberi környezet, más és más foglalkozások, programok boldoggá teszik őket, és segítik fejlődésüket.


Ha teheted, segíts Te is!


Szekér Ágnes

Önkéntes animátor

Kaposvár

 

 

A kategória további hírei

Pro Voluntarius Díj (2013-09-25)
 
Teljes hírarchívum

Következő véradás

ápr.

18

csütörtök

  • 7400 Kaposvár, Cseri út 6. - 09:00-11:00
    Kaposvári SZC Lamping József Technikum és Szakképző Iskola
  • 7400 Kaposvár, Szent Imre u. 14/D. - 13:00-15:30
    PTE Szigeti-Gyula János Egészségügyi Technikum és Szakképző Isk.

Ezt követő időpont:
Április 19. (péntek)

  • 7400 Kaposvár, Pázmány Péter u. 17. - 08:30-11:30
    Kaposvári SZC Eötvös Loránd Műszaki Technikum és Kollégium

Adj vért, és ments meg 3 életet! »

Széchenyi 2020